Peab Bostad köper havsnära mark på Tjörn

Peab Bostad har köpt havsnära mark på Mossholmen, Tjörn. Här kommer man att utveckla ett hus med ett 50-tal nya lägenheter, i ett unikt havsnära läge. Byggstart är planerad till 2023.
Detaljplanen för området möjliggör byggnation av ett 50-tal bostäder i ett 14 våningar högt hus.

– Byggrätten möjliggör en ganska spektakulär utveckling av området. Det är en fin plats, med vacker havsutsikt och en rik historia. För oss kommer det vara viktigt att bevara områdets karaktär, där vi tänker hämta inspiration från hur platsen har sett ut tidigare, säger Andreas Wingfors, projektchef på Peab Bostad.

Projektet kommer att Svanenmärkas, vilket innebär att man kommer göra särskilda materialval och andra insatser för att minska miljöpåverkan.

Mossholmens Marina innefattar båtplatser, gästhamn, en butik samt ett kontor. Ett stenkast från Mossholmen ligger Klädesholmen, där det finns restauranger och en livsmedelsbutik. Från Mossholmen tar man sig enkelt till Skärhamn och Rönnäng med cykel eller bil. Till Myggenäs och Stenungsund tar det 15-20 minuter med bil. Det finns även en busshållplats vid marinans infart.

Från oljehamn till bostadsområde
Peab har förvärvat marken från HB Rune Johansson & Co, vilka också driver Mossholmens Marina. Området besitter en fin historia. Under 1700-talet låg ett av Sveriges största trankokeri på platsen och tranolja var en av dåtidens viktigaste exportvaror. Den marina verksamheten startade under 1960-talet av Rune Johansson och fungerade som oljehamn. Runes söner har sedan drivit på utvecklingen av marinan och dess verksamhet. Från att ha varit en marina med oljehamn har ön idag blivit ett attraktivt bostadsområde med lägenheter och fristående villor i ett levande kvarter.

Projektsida
https://peabbostad.se/vinga

Peab är Nordens samhällsbyggare med 16 000 medarbetare och en omsättning på 58 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.