Från trankokeri till modernt kustsamhälle

Om oss

Intill natursköna Klädesholmen med sina kala klippor och blå horisonter återfinns Mossholmens Marina. 

Marinan bär vidare en tradition av att erbjuda högkvalitativ service och boende – för hamngäster från hela världen. Alltid med ett sunt miljötänk.

Rune Johansson berättar om Mossholmens historia

Företagets grundare Rune Johansson (1919-2001) berättar om sig själv och om starten av Mossholmens Marina.

"Jag blev aldrig van vid fritid"

En bok om Rune Johanssons liv, av författaren Karin Thormark.

Vår historia

RÖR EJ
I mitten av 1700-talet

I mitten av 1700-talet låg ett av Sveriges största trankokerier på Bockholmen (räknas idag som en del av Mossholmen). Tranoljan blev en värdefull exportvara som främst användes till belysning och till produktion av såpa och tvål. Efter den stora sillperioden användes holmen under många år till att torka lutfisk på.

1964

1964 köpte Rune Johansson (far till Ingemar och Lars-Rune) Mossholmen. Till en början fanns här oljetankar, tankbilar och kontor för Runes oljedistribution. Verksamheten utökades sedan till att även omfatta rederi, slamsugningsservice, tankrengöring, uthyrning av avfallscontainrar och försäljning av fiskebåtar.

I mitten av 1970-talet

I mitten av 1970-talet byggdes en småbåtshamn och bryggor. Försäljning och distribution av olja var en stor del av verksamheten ända fram till 2005. Företaget utvecklade även nya moderna modeller av fiskebåtar utifrån fiskarnas specifika behov. Försäljningen av nya och begagnade fiskebåtar och fraktbåtar ökade och är en väsentlig del av företaget än idag. 1977 byggdes ett stort kontor på Mossholmen.

I början av 80-talet

I början av 80-talet byggdes stugor på området som en service för båtägarna som hyrde plats i marinan.

På 90-talet

På 90-talet kompletterades området med en pausbrygga, en gästhamn och en stor hall med vinterplatser för båtar. Under 90-talet fanns det planer på att bygga fritidshus på Mossholmen, men det blev istället en camping med plats för ett 70-tal husvagnar.

Under 2000-talet

Under 2000-talet har Mossholmens Marina utvecklats successivt. I början av 2000-talet utökades butiken och en ny verkstadshall byggdes för att ge mer plats för service och underhåll av båtar. Idag finns här plats för 300 båtar under sommaren och ett stort antal vinterplatser. Sjöbodar och stugor finns att hyra och i området finns en gästhamn, kiosk, sjötapp och camping. Företaget driver också försäljning av båtar, båtmotorer, båttillbehör, smörjmedel, gasol, kläder m.m.

Hösten 2012

Hösten 2012 startar bygget av det första bostadskvarteret på Mossholmen. Planen är att bygga ett modernt kustsamhälle intill marinan, med 160-180 bostäder för åretrunt- och fritidsboende.

Rune Johansson berättar om Mossholmens historia.

Företagets grundare Rune Johansson (1919-2001) berättar om sig själv och om starten av Mossholmens Marina.

Rune Johansson driver tillsammans med sina söner Mossholmens Marina. Företaget förfogar över egen småbåtshamn med plats för mer än 300 båtar. Som gammal fiskare vet Rune väl vad som behövs för att hänga med i utvecklingen, när det gäller fisket. Idag tror han hundraprocentigt på ett ökat kustfiske och det är därför naturligt att Mossholmens Marina är först att lansera en fiskebåt specialbyggd för att passa till just kustfisket. Det behövs inte mer än två mans besättning för att klara både båt och fiske. En del av verksamheten är oljan. Från depån vid Klädesholmen, dit oljan kommer direkt från raffinaderiet i Mongstad, kör tankbilar ut ”den norska oljan”. Rune tror helt på den norska oljan och det är därför naturligt för honom att samarbeta med Norsk Hydro Olje AB. Han är inte kompromissernas man. Det han tror på, det satsar han helhjärtat på. Han lever helt tillsammans med sitt arbete. Han är född och uppvuxen på Klädesholmen i Bohuslän och har upplevt både framgångar och motgångar i sin landsända.

”Det han tror på satsar han helhjärtat på”
Tillsammans med två andra fiskarpojkar satsade han hela sitt kapital och kunde 1943 skaffa egen båt. Det var en stor satsning men för de unga pojkarna förverkligades därmed drömmen att segla på egen köl – att bli egna företagare. Rune är en välkänd man på Tjörn. Han har haft sjön som yrke i hela sitt liv. Innan han skaffade marinan, var han fiskare i 20 år, ägde en fiskmjölsfabrik och därefter fraktfartyg.

Mossholmens Marina börjar växa fram. Man börjar med olja 1958. Anläggningen tar sin form 1964. En tank för olja blir klar 1968 och 1975 hyr man ut den till Norsk Hydro. Ombord på Oljaren befinner sig båtens skeppare Lennart Johansson och bäste-man Lars-Rune Johansson, femtonårig son till båtägaren Rune Johansson. Det är 1959. Oljaren är en av de många kanaler genom vilka den förädlade oljan passerar ut till konsumenten.

Lennart Johansson, fiskarson från Klädesholmen, har efter avstickare till landbacken och försäljaryrket nu återvänt till sjön, sedan brodern Rune Johansson startat bunkerbåtrörelse.

Efter några år till sjöss återvänder Lennart Johansson till försäljaryrket, och ansvarar idag för försäljningen av fiskebåtar och motorer. Dessutom sköter han agenturen för Wichmann motorfabrik i Norge och reservdelsförsäljningen. Lars-Rune Johansson gick också iland. Han är idag arbetsledare och ansvarar för de ekonomiska rutinerna i bolaget. Brodern Ingemar sköter utvecklingen av Mossholmens Marina samt planering och försäljning av våra Nordsjöbåtar.

Det mesta när det gäller fiskebåtar och utrustning
Mossholmens Marina arbetar med försäljning, framtagning av nya fiskebåtstyper och utrustning av båtar från 20 fot och uppåt, med olika motoralternativ. Varje båt anpassas till enskilda behov och önskemål. På motorsidan kan vi idag erbjuda ett bra urval från Volvo Penta och Wichmanns program.

All tänkbar elektronisk och hydraulisk utrustning som t ex radar, ekolod, autopiloter, VHF, navigatorer, Multiladd BLA batteriladdare, strålkastare, arbetsljus, sidopropellern ”Stand-by”, hydrauliska skakmaskiner, ”NetOp”, självdragande garnrullar och reservdelar. ”Stand by”, hydrauliskt driven sidopropeller, 10 – 60 hkr. Tunneldiameter 350 mm . ”Stand by” manövreras manuellt eller via autopilot.

Vi utför också värdering och förmedling av begagnade fiskebåtar.

Fundera igenom vilka speciella krav du själv ställer på din nya arbetsplats och ta sedan upp en förutsättningslös diskussion med oss. Vi lovar att ställa upp med allt kunnande och alla erfarenheter vi har, för att hjälpa dig att få en så effektiv och lönsam kombination av båt och utrustning som möjligt.

Norsk Hydro och Mossholmens Marinas oljedepå
Vi vill ge dig en snabb och bra oljeservice samt ett komplett smörjmedelsprogram. Norsk Hydro levererar eldningsolja med egna tankbilar. En av tankbilarna är specialbyggd för att kunna komma fram på de små gatorna i fiskelägena.

Det gör vi för att ha full kontroll över även denna sista viktiga länk i kedjan mellan oljekällan och din tank. Vårt försäljningskontor matar in beställningarna på data, vilket innebär att Hydro-tankbilarna kommer snabbt och punktligt. Det är inte bara en leverans. Det är också en fråga om trygghet.

Det speciella med Mossholmens Marina
Vi har i många år inriktat oss på att utveckla rationella, lättarbetade och säkra arbetsplatser för fiskare och andra yrkeskategorier som har sin utkomst av sjön. Vårt leveransprogram omfattar allt från små snipor och kustfiskefartyg till stora trålare och snabbgående transportbåtar. Varje båt anpassas till enskilda behov och önskemål.

Bunkringsplats där vi har dieselolja, bensin, gasol och färskvatten. Service, motorverkstad, reservdelslager, mobilkran, sjösättningsramp, Höviksbåtar med lack och plastreparationer, högtryckstvätt m m. Här finns en skyddad småbåtshamn med 250 båtplatser, kiosk, is, dusch, toaletter och tvättmaskiner.

Stor asfalterad parkeringsplats som vintertid tjänar som båtuppläggningsplats. Sommartid är Mossholmens Marina ett populärt mål för övernattning och strandhugg.

”Jag blev aldrig van vid fritid”

En bok om Rune Johanssons liv, av författaren Karin Thormark.

Jag-blev-aldrig-van-vid-fritid“På ett fängslande sätt berättar Rune Johansson om sitt verksamma liv allt ifrån tidig barndom. I sin ungdom var han en driftig yrkesfiskare, men lockades genom omständigheterna alltmer av affärslivet. Med gårdfarihandel som första försök och genom förutseende och mångsidighet bedrev han sedan fraktfart, oljehandel och startade Ängholmens fiskmjölsfabrik och Mossholmens Marina. Han skildrar många dramatiska händelser både till lands och sjöss. Inte minst gäller detta om hans smuggling av norska motståndsmän till Sverige. Rune Johansson har hela sitt liv bott på Klädesholmen och boken ger en levande bild inte endast av hans yrkesliv utan även av ösamhällets vardagsliv med mångsyssleri och täta bindningar i både yrkes- och privatliv. Berättelsen har sammanställts med så stor hänsyn som möjligt till Runes egna ord. Rune gick bort 2001 och Ingrid gick bort 2003.”

Karin Thormark

Finns att köpa i butiken för 200:-

Marinan som har öppet året runt

Här finns båtplatser, verkstad, sjötapp med diesel, gästhamn & butik.

Marinan

Gästhamn, båtplatser, vinterplatser, service och reparationer. Här finner du information om det mesta.

Båtförmedling

Vi förmedlar både fritidsbåtar och yrkesfartyg. Här har vi samlat alla försäljningsobjekt.

Butik & Hamnkontor

Vi hjälper dig med båtplatser, båtreparationer & annan service. Du kan även shoppa i butiken.

Bästa läget för dig som gillar båtlivet

Bo på Mossholmen

På Mossholmen har båtar och båtfolk trivts i många år. Läget är fantastiskt för dig som snabbt vill komma ut på öppet hav.

Mossholmens marina

Recensioner på Google

"En härlig och väl skyddad hamn. Bra utgångspunkt för att se många andra fina delar av Tjörn om du kommer med båt."

Christer Disfeldt

Gäst

"Liten shop med mycket innehåll. Kläder, presenter mm. Toppen!"

Susanne Holmqvist

Gäst

"Underbar lugn marina som har det man behöver."

Claes Claesson

Gäst