Bo i tornet vid havet, välkommen till Havtornet!

 

"

Livet på Mossholmen

På Mossholmen bor du mitt i båtlivet med folk i rörelse hela året, inte bara på sommaren. Oavsett vilken bostad du väljer får du vyer som ger fantastiska naturupplevelser under alla årstider.  

Exklusivt läge – granne med Västerhavet

Långt ut i havsbandet på sydvästra Tjörn ligger Mossholmen, inbäddad mellan Bleket och Klädesholmen. Om du älskar havsmiljön och båtlivet är det här en perfekt plats att bo på. Här lever du mitt i naturen och kan uppleva havet under årstidernas alla skiftningar från första parkett. Alla bostäderna bjuder på vidunderlig utsikt över Västerhavet.
I det nya kustsamhället på Mossholmen är det aktivitet året om. Marinans verksamhet, alla grannar, båtägare och besökare gör det till ett levande samhälle. De många bryggorna, gångstråken och gröna ytorna blir naturliga mötesplatser.

Gångavstånd till båten

Har du båt och uppskattar att snabbt komma ut på öppet hav? Då kan du knappast bo bättre. Oavsett vilken bostad du väljer kan du hyra båtplats i marinan eller vid bryggan utanför bostaden. Startsträckan för dina båtturer blir minimal. I marinan hjälper vi dig med vinterplats, reparationer och underhåll av båten. Enkelt och bekvämt.
Till Mossholmens Marina

 

 

 

 

 

 Allt du behöver på nära håll

Sommartid är utbudet av restauranger och service som allra störst på södra Tjörn. Även under vintern har du nära till det mesta du behöver. En livsmedelsbutik och restauranger finns på Klädesholmen inom gångavstånd. Med cykel eller bil tar du dig snabbt till Skärhamn och Rönnäng som har fler butiker och service av olika slag. Till Myggenäs och Stenungsund tar det 15-20 minuter med bil. Vill du hellre ta bussen finns en hållplats vid infarten till Mossholmen.

Kontor med havsutsikt

Driver du företag eller har möjlighet att jobba på distans? På Mossholmen kommer du att kunna hyra kontor och affärslokaler som ger dig en arbetsmiljö utöver det vanliga. Hör av dig om du är intresserad.

RÖR EJ - INSIGN AB

Rör ej

Vår vision om ett levande kustsamhälle

”Vi är uppvuxna på Klädesholmen och har drivit företag på Mossholmen i större delen av våra vuxna liv. Det gör att vi känner starkt för den speciella livsmiljö och storslagna natur som finns här ute på sydvästra Tjörn. Idén om att utveckla Mossholmen och bygga ett modernt kustsamhälle har sakta men säkert vuxit fram inom oss. Det är vårt sätt att bidra till en levande västkust året om, inte bara på sommaren.

Genom att bygga moderna bostadshus i harmoni med naturen kan fler bo, arbeta och leva ett gott liv här. Vi riktar oss till alla som älskar havsmiljön och vill ha hög livskvalitet. Här kan man njuta av båtlivet, fiske, saltstänkt luft och vädrets skiftningar under alla årstider.

För oss är det naturligt att bygga hus som representerar den tidsanda, livsstil och arkitektur som gäller idag. Genom att blanda villor, parhus och flerbostadshus med ett fjorton våningar högt hus, skapar vi ett litet modernt samhälle på Mossholmen. Vi bygger också kontors- och affärslokaler för den som vill ha en kreativ arbetsmiljö. Gemensamt för alla bostäder och lokaler är de fantastiska vyerna ut mot Västerhavet och Klädesholmen.

Vi hoppas att det nya Mossholmen blir ett levande kustsamhälle fyllt av livsnjutare som vill bo här hela eller delar av året, som vill ha en båtplats här eller som bara kommer på besök.

Varmt välkommen!”

Ingemar och Lars-Rune Johansson

Husen

Det nya kustsamhället på Mossholmen kommer att rymma sex kvarter med villor, parhus, flerbostadshus med lägenheter, kontor och affärslokaler. Tanken är att alla ska hitta en bostadsform som passar. Husen får normal boendestandard och den som vill kan höja standarden genom tillval. Kvarteren byggs i etapper, i takt med att bostäderna säljs.

Kv Vinga 14 våningshus med ca 45 lägenheter Intresseanmälan
Kv Ingo 
med 8 parhus är klart och inflyttat sedan 2013.
Kv Amazon med bostadsrättslägenheter blev inflyttat i mars 2017.
Kv Nordvåg består av 6 villor med åretruntstandard och egen bryggaInflyttning har skett efterhand som husen blivit klara.
Kv Nordsjö är färdigbyggt. Inflyttning skedde i maj 2019.
Kv Santoni 
med 5 friliggande villor är slutsålt och sista villan blev  inflyttningsklar våren 2020.

Kvarteren

Mossholmens kvarter har fått sina namn efter fiske- och fraktbåtar som haft Klädesholmen som sin hemmahamn. Samtliga båtar har ägts helt eller delvis av Rune Johansson.

Bygget
Byggs av lokala hantverkare

”Att bygga vid havet kräver att man anpassar konstruktion, material och byggnadsteknik till de speciella väder- och vindförhållanden som gäller här. Vårt företag har Tjörn som bas och mycket lång erfarenhet av att bygga kustnära. Företaget är miljö- och kvalitetsdiplomerat sedan våren 2012.

Husen på Mossholmen byggs med hänsyn till att havsnivån kan stiga framöver. Alla golv ligger minst 2,5 meter över havsytan, enligt Byggnadsnämndens regler. Husen i kvarteret Ingo pålas till fast berg och får betongplatta på mark med bärande stomme av trä. Huset som får parkering i källarplan (kv. Amazon) byggs med vattentät betongkonstruktion och bärande stomme av betong och stål. Utvändiga skruvar, beslag och andra detaljer i metall är givetvis i rostfritt/galvat material som klarar den salta miljön.”

 

Äganderätt
Viktigt att veta om äganderätt

Att äga en bostad med äganderätt (även kallat ägarlägenhet) innebär att man äger sin lägenhet i ett flerbostadshus med full äganderätt på samma sätt som i ett småhus. Det kan jämföras med att en ägare till en bostadsrätts bara har rätten att använda bostaden.
När du har köpt en ägarlägenhet söker du lagfart på samma sätt som för andra typer av fastigheter.
När du fått lagfart på ditt köp disponerar du fullt ut över lägenheten. Du kan hyra ut den, måla om, byta kök och så vidare. Precis som för villa- eller radhusägare finns möjligheter att pantsätta, överlåta och belåna sin ägarlägenhet.
Du betalar stämpelskatt vid förvärv av ägarlägenhet och för uttag av pantbrev. De regler om beskattning och ränteavdrag som gäller för småhus gäller även för ägarlägenheter.
För gemensamma delar av huset (yttertak, fasader, hissar, stamledningar med mera) bildas en så kallad samfällighet, som varje ägarlägenhet i huset äger del i. Samfälligheten förvaltas gemensamt av ägarlägenheternas ägare genom en särskild förening, en samfällighetsförening. Ägarna är medlemmar i föreningen. Föreningen är skyldig att iaktta särskilda regler rörande fondering och annat för det framtida underhållet av den gemensamma egendomen. Kostnaderna för driften av de gemensamma utrymmena och anläggningarna fördelas på delägarna.

För mer information: ta kontakt med Lantmäteriet, tel: 0771 – 63 63 63. www.lantmateriet.se

Historia

Från trankokeri till modernt kustsamhälle

I mitten av 1700-talet låg ett av Sveriges största trankokerier på Bockholmen (räknas idag som en del av Mossholmen). Tranoljan blev en värdefull exportvara som främst användes till belysning och till produktion av såpa och tvål. Efter den stora sillperioden användes holmen under många år till att torka lutfisk på.

1964 köpte Rune Johansson (far till Ingemar och Lars-Rune) Mossholmen. Till en början fanns här oljetankar, tankbilar och kontor för Runes oljedistribution. Verksamheten utökades sedan till att även omfatta rederi, slamsugningsservice, tankrengöring, uthyrning av avfallscontainrar och försäljning av fiskebåtar.

I mitten av 1970-talet byggdes en småbåtshamn och bryggor. Försäljning och distribution av olja var en stor del av verksamheten ända fram till 2005. Företaget utvecklade även nya moderna modeller av fiskebåtar utifrån fiskarnas specifika behov. Försäljningen av nya och begagnade fiskebåtar och fraktbåtar ökade och är en väsentlig del av företaget än idag. 1977 byggdes ett stort kontor på Mossholmen.

I början av 80-talet byggdes stugor på området som en service för båtägarna som hyrde plats i marinan.

På 90-talet kompletterades området med en pausbrygga, en gästhamn och en stor hall med vinterplatser för båtar. Under 90-talet fanns det planer på att bygga fritidshus på Mossholmen, men det blev istället en camping med plats för ett 70-tal husvagnar.

Under 2000-talet har Mossholmens Marina utvecklats successivt. I början av 2000-talet utökades butiken och en ny verkstadshall byggdes för att ge mer plats för service och underhåll av båtar. Idag finns här plats för 300 båtar under sommaren och ett stort antal vinterplatser. Sjöbodar och stugor finns att hyra och i området finns en gästhamn, kiosk, sjötapp och camping. Företaget driver också försäljning av båtar, båtmotorer, båttillbehör, smörjmedel, gasol, kläder m.m.

Hösten 2012 startar bygget av det första bostadskvarteret på Mossholmen. Planen är att bygga ett modernt kustsamhälle intill marinan, med 160-180 bostäder för åretrunt- och fritidsboende.

Marinan som har öppet året runt

Här finns båtplatser, verkstad, sjötapp med diesel, gästhamn & butik.

Marinan

Gästhamn, båtplatser, vinterplatser, service och reparationer. Här finner du information om det mesta.

Båtförmedling

Vi förmedlar både fritidsbåtar och yrkesfartyg. Här har vi samlat alla försäljningsobjekt.

Butik & Hamnkontor

Vi hjälper dig med båtplatser, båtreparationer & annan service. Du kan även shoppa i butiken.